A legfontosabb gondolat: bár számodra csak részletkérdésnek tűnhet, muszáj felhívnom a figyelmedet arra, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen termosztát kerül ajánlásra a beltéri fűtésekhez.

A felhasználó bőrébe bújva milyen lehetőségeid vannak? 

Az elektromos radiátorokon, az infraradiátoron és az oldalfali infrasugárzón jellemzően gyári-, manuális-, vagy digitális termosztátok vannak. A digitális termosztáton mindig pontosabban állíthatod be a kívánt hőmérsékletet, ezzel elkerülve az úgynevezett „túlfűtést”. A digitális termosztát drágább, de megéri, mert évek alatt behozza a felárat, a pontosabb szabályzással. Ezeknél a típusoknál tehát nincs központi termosztát, nem kell összevezetékezni a fűtőegységeket. Arra is lehetőséged van, hogy egy helyiségen belül más-más hőmérsékletet állíts be, vagy akár le is kapcsolhatsz egyes fűtőtesteket. Ha például egyedül vagy a nappalid dolgozó sarkában, akkor elegendő csak azt az egyetlen fűtőelemet bekapcsolnod, ami Téged melegít, nem kell az egész nappalit fűtened. Ezt nehéz vagy teljesen lehetetlen egy vizes fűtéssel megcsinálni, pedig igen sok energiát lehet így megspórolni.

A plafonra szerelendő infrapaneleken nincs gyári termosztát, hiszen a plafonon nem érnéd el, nem tudnád kapcsolgatni. Ezeket tehát egy szobatermosztáttal kell összekötni, és – teljesítménytől függően közvetlenül, vagy relén keresztül – ez fogja majd irányítani a paneleket. Nagyobb helyiségekben itt is megoldható, hogy a termosztáttal párhuzamosan, egyes egységeket külön lekapcsolhass, ha a fűtési igény időszakosan nem az egész szobára irányul. 

Léteznek vezeték nélküli termosztátok is!

Ezeknél a termékeknél az infrapanel kapcsolásához nem szükséges vezetékes kapcsolat, a vevőegység rádióhullámokon keresztül kommunikál a szobatermosztáttal, melyet akár a nappali asztalára is állíthatsz. Ez elterjedt módszer pl. plafonra szerelhető infrapaneleknél. Bátran tervezz/ajánlj ilyen megoldást, hálás lesz a megrendelő (főleg egy korszerűsítésnél), ha nem kell csúnya vezetékeket a plafonon látnia. 

Kapcsolási pontosság (hiszterézis) fontos a termosztátoknál. A kapcsolási pontosságon azt értjük, hogy a beállított hőmérsékletértékhez képest a termosztát mekkora eltérésnél kapcsol. A modernebb, digitális termosztátok 1/10 (egy tized!) fok eltéréssel képesek a ki- és bekapcsolásra. Ilyen pontosságú termosztátot vizes fűtésre kötni értelmetlen lenne, pedig a pontos kapcsolás energia megtakarítással jár. Tehát a pontosabb kapcsolhatósága miatt az elektromos fűtés van előnyben, mert amikor lekapcsolod, abban a pillanatban megáll az energiafogyasztás. A gázos fűtésnél azonban a keringtető-szivattyú – a kazán védelmében – továbbra is forgatja a vizet, a radiátorokból még sokáig áramlik a meleg, pedig ezt már nem akartad, nincs rá szükség. Ezt a „nem akartam meleget” viszont megfizeted, minden egyes termosztát kapcsolásnál. 

EBERLE E200 Digitális szobatermosztát

A fűtés bekapcsolásánál is az elektromos fűtés van előnyben, mert jellemzően percek alatt felmelegszik a fűtőtest, és fűt, legyen az elektromos radiátor vagy infrapanel. Na, ezt nevezem én csodálatos fűtési komfortnak! A gázkazánnak sokkal több idő kell, amíg a vizet a rendszerben fűtésre képes hőmérsékletre hozza, nagyobb a hőtehetetlensége. Ezen idő alatt a szobád – a hőveszteség miatt – természetesen tovább hűl, hiába kapcsolt már a termosztát. A szakma ezt nevezi aláhűlésnek.

Ha padlófűtésed van, akkor nem a levegős termosztát lesz az ideális. A padlófűtésnél is a szoba léghőmérséklete a fontos, de ezt a padló hőmérsékletével állítod be! Tehát Neked elsősorban padlóérzékelős termosztátra van szükséged. Az elektromos fűtőkábel azonnal leáll, ha lekapcsolom, és azonnal teljes teljesítménnyel indul, ha ismét áramot kap. Maga a termosztát hasonló, mint más, szokásos termosztát, csak van hozzá egy érzékelő vezeték, amit le kell vezetni egy csőben a padló betonjába. Ekkor a termosztát a padló hőmérsékletét érzékeli, és annak hőmérséklete alapján kapcsol. 

Érdemes időjárásfüggő vezérlést tervezned?

Régen a vizes rendszerekhez sláger volt az időjárásfüggő termosztát, ami figyelte a kinti hőmérsékletet is, és ha erős lehűlést érzékelt, akkor elindította a fűtést. Ez rosszul szigetelt, nagy hőveszteségű épületnél és a nagyobb vízmennyiségű fűtőrendszernél volt ideális választás. Ugyanis a falakon keresztül gyorsan megjelent bent a hideg, és a nagyobb vízmennyiségnek a tehetetlensége is nagyobb volt, így – ha nem indítottuk el időben a felfűtést – jó ideig hideg maradt a lakás. A mai, jobban szigetelt lakásoknál és elektromos fűtésnél, ami a bekapcsolás után azonnal fűt, szerintem az időjárásfüggő vezérlés kiépítése nem indokolt, akkor már inkább egy távvezérelhető (wifis) vezérlést alakíts ki!

Wifis vagy okos termosztátok

Amikor a jövő az okosházak felé mutat, akkor már egyáltalán nem irreális elvárás, hogy a termosztátok távolról is elérhetőek legyenek. Okos termosztátnak általában az internetes elérhetőséggel rendelkező eszközöket nevezik, melyekhez jó esetben egy átgondolt, egyszerűen kezelhető telefonos vagy táblagépes alkalmazáson keresztül lehet hozzáférni. Ugyanakkor szabályozástechnikai értelemben ezek a termosztátok általában továbbra is csak a hőmérséklet szabályozására koncentrálnak. 

Hétvégi házak fűtésénél merül fel legtöbbször, hogy távolról szeretné a tulajdonos vezérelni azt. Semmi gond, erre vannak a wifis termosztátokkal ellátott elektromos radiátorok, vagy csak termosztátok, amelyek pl. padlófűtést vezérelnek. Az is előfordul azonban, hogy meglévő – nem wifis termosztáttal ellátott – elektromos fűtőegység van a házban. A megoldás egyszerű, a használó állítsa be termosztáton a kívánt hőmérsékletet, azután a betápvezetéket dugja egy wifin vezérelhető konnektorba. Ez után a megrendelő távolról is eldöntheti, mikor ad áramot a fűtőegységnek, hogy az fűtsön.

Összefoglalva, a termosztátok tudásszintje igen széles, emiatt célszerű szakember tanácsát kikérned a tervezés előtt. Bemutatótermünkben (Bp., 13. kerület, Teve utca 9/b. Nyitva munkanapokon 8-17 óra között.) szakembereink segítenek a választásban, érdemes bejönnöd.

Tetszett ez a bejegyzés?

Rendeld meg Az elektromosfűtés a jövő megoldása című új könyvemet, mely kifejezetten a szakemberek segítésére született meg. Fejezeteiben olyan témákat feszegetek, amelyeket eddig tabuként kezeltek az építőiparban. Érdekel, mit rejthet a könyv? Kattints ide, olvasd el a tartalomjegyzéket, és ha találsz benne hasznos infót (amiben egészen biztos vagyok), akkor vásárold meg most! És ne feledd: a nem tudásból eredő problémék, nehézségek orvoslása sokszor jóval többe kerül, mint egy könyv!

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromos fűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

Folyamatosan frissülő szakmai információt itt kérjen!

Megismertem és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatunk
E-mailben kérem a Czinege és Fiai KFT hírleveleit és eDM-jeit.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: (#100) Tried accessing nonexisting field (with_tags) on node type (PagePost)

Ha további kérdése akadt, azt az alább hozzászólásként felteheti!

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

WEBÁRUHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük