X
    Kategóriák: Blog

Padlófűtés: Íme a 7 legelterjedtebb hiedelem!

A padlófűtés önszabályozó hatása következtében egyenletes hőmérsékletet eredményez, különösen rendkívül alacsony felületi hőteljesítmény (20 – 50W/m2) mellett. Ugyan ez a hatás érvényesül nagyfokú terhelésváltozásoknál, pl. nagyméretű tolóajtók huzamosabb idejű nyitvatartásánál. Ha a hőmérséklet egy K-t esik, a padlófűtés [...]

1. hiedelem: a nagy gyorsulásnak köszönhető gyenge szabályozhatóság

A padlófűtés önszabályozó hatása következtében egyenletes hőmérsékletet eredményez, különösen rendkívül alacsony felületi hőteljesítmény (20 – 50W/m2) mellett. Ugyanez a hatás érvényesül nagyfokú terhelésváltozásoknál, pl. nagyméretű tolóajtók huzamosabb idejű nyitvatartásánál.

Ha a hőmérséklet egy K-t esik, a padlófűtés hőteljesítménye rövid időn belül 15%-kal növelhető a kazán kimeneti teljesítményének azonnali növelése nélkül.

2. hiedelem: a padlóhoz nem lehet illesztékeket erősíteni

Ma már nem igaz, hogy nem lehet lyukakat fúrni a padlóba gépek és berendezések rögzítéséhez. Pl. a ROTEX 70 System ipari padlófűtésnél a fűtőcső minden verziónál közvetlenül a betonszerkezet alatt helyezkedik el. Ennek következtében a megengedett fúrási mélység alig kisebb, mint a betonlap vastagsága. Ennél mélyebb lyukak fúrásának statikai okokból nincs értelme.

Tehát a padlódűtéssel rendelkező üzemcsarnokokban ugyanúgy lehet a padlóhoz illesztékeket erősíteni, mint a padlófűtéssel nem rendelkezőkben.

3. hiedelem: magas felületi hőmérséklet

Egy, a mai előírásoknak megfelelő, 50 W/m2 felületi hőteljesítményű üzemcsarnok 16°C belső hőmérsékletnél 20,8°C felületi hőmérséklettel rendelkezik az év leghidegebb napján, pl. -12°C kültéri hőmérsékletnél. 0°C-nál ugyanebben a csarnokban az átlag padlóhőmérséklet 18,9°C. Tehát a padló inkább hidegnek, mint melegnek tűnik, ha hozzáérsz vagy jársz rajta. Vagyis meleg vagy forró padlóról egyáltalán nem beszélhetünk.

4. hiedelem: a hőterhelés következtében a padló megreped

Mint már említettük, a padló üzemi hőmérséklete rendkívül alacsony, max 20 – 25°C. Ezen a hőmérsékleten nem beszélhetünk hőterhelésről. Nyáron az ambiens hőmérséklet vagy a szigetelés jelentősen magasabb padlóhőmérsékletet eredményezhet, mint a fűtés télen.

5. hiedelem: a padlót nem lehet terhelni – használata korlátozott

Időről időre elhangzik az a vélemény, hogy egy fűtött betonlapot nem lehet ugyanúgy terhelni, mint egy fűtetlent. Ez a vélemény minden műszaki alapot nélkülöz. A műanyag padlófűtő csövek használata semmiben nem korlátozza a betonlap statikus és teherbíró kapacitását. A betonlap teherbíró képessége egyedül az altalajon – és bizonyos esetekben a hőszigetelésen -, valamint a padlólemez szerkezetén múlik.

6. hiedelem: magas befektetési költségek

A padlófűtés még mindig drágább, mint a hagyományos fűtőfelületek. A bruttó anyagköltség PROTEX System 70 ipari padlófűtés esetén elosztókkal és vezérlőkkel, szabvány 30 cm csőtávolságnál kb. 7E/m2, ami viszonylag alacsonynak számít.

7. hiedelem: magas energiafogyasztás

Pont az ellenkezője igaz. A hőmérséklet rétegződésének elkerülésével – valamint azonos belső hőmérséklet biztosításával -, a helyiség hőmérsékletének csökkenése mellett csökken a fűtéshez szükséges energiaigény a hagyományos – pl. légfűtés vagy sugárzó fűtés – fűtőrendszerekhez képest. Prof. Hirschberg mérései szerint a sugárzó fűtés energiaigénye kb. 10%-kal, a légfűtéses rendszerek energiaigénye pedig kb. 30%-kal magasabb a padlófűtéshez képest.

+1. hiedelem: az elektromos padlófűtésre nem tehető hagyományos parketta

A Blokkwood eljárással készült parketta sokszínűvé alakítható

Sokan ezt azért gondolják így, mert szerintük a parketta a fűtés miatt szétszárad. Ez valóban sokáig igaz volt, ám a Blokkwood eljárással készült parketták megjelenése óta már ez a probléma is a múlté. A Blokkwood eljárással csökken a fa alakváltoztatási és deformálódási képessége, az évgyűrűk rajzolata pedig számottevően kiemelkedik. A kezelt fa nagyon sokszínűvé alakítható.

A végtermék alacsony vízfelvevő képessége miatt akár vizes helyiségek burkolására is alkalmas. Továbbá alkalmas még az általunk gyártott és forgalmazott faanyag háztartására, hajók, nyílászárók, hordók, bútorok, kerti bútorok, hangszerek és kerítések készítésére.

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromosfűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: (#100) Tried accessing nonexisting field (with_tags) on node type (PagePost)