X
    Kategóriák: Blog

Melyik elektromos fűtésnél jó választás a hőtükör fólia?

Nézzük, mire is való a hőtükör fólia!

Ahhoz, hogy beleássuk magunkat a hőtükör fólia rejtelmeibe, meg kell értenünk, mire is való a hőtükör! A hőterjedés egyik lehetséges formája a hősugárzás, amikor egy meleg hőleadó felületről hősugárzás indul el. Ennek tipikus példája az infrafűtés. Ha a levegőben haladó hősugarak útjába egy hőtükröt teszek, akkor azok jó része visszaverődik.

Igen, itt a légrésnél történik meg az, amikor a gyönyörű elmélet beleesik a gyakorlat könyörtelen kútjába. Hol van ugyanis a rámpafűtésnél/padlófűtésnél légrés? Hát sehol. A fűtés, legyen az vizes, vagy elektromos,  jellemzően egy fűtött betontömb – vagy térkő -, ami felfekszik az alatta levő rétegen. Tehát nincs légrés, nem tud kialakulni a hősugárzás, amit vissza kellene “tükrözni”. Légrés hiányában – a jellemzően alufólia – már jó hővezetővé válik, tehát a fűtött beton hőjét adja tovább lefelé a rétegeknek, növelve a hőveszteséget.

A padlófűtést a mai előírásoknak megfelelően legalább 20 cm lehetőség szerint átlapolt hőszigetelésre teszem. Ami meleg átjut a hőszigetelésen, annak egy részét lenne esetleg képes a – szigetelés alá helyezett – hőtükör fólia visszatükrözni. De hová is? Újra csak a hőszigetelésbe. Mit nyertem akkor ezzel? Szerintem semmit, csak egy soha vissza nem térülő beruházásra dobtam ki pénzt.

Mit tehetünk, ha nincs elég hely több centis hőszigetelés elhelyezésére a padlófűtés alá?

Mi 2 féle vékonyszigetelést forgalmazunk:

  • Járólapok alá, a ragasztóba helyezhető előkasírozott 6 mm-es (F-board) szigetelőlap, amit egyik oldaláról az aljzathoz tudunk ragasztani, másik oldalára pedig közvetlenül ragasztható a járólap. Ennek a ragasztójába kell elhelyezni a CZ-SHIHM típusú fűtőszőnyegt. A 6 mm hely legtöbbször felújításkor is rendelkezésre áll.
  • Laminált parketta alá kiegyenlítésként és a kopogási hang csökkentése érdekében, papírt vagy vékony habot szoktunk tenni. Van azonban a CzRAK típusú 3 mm-es szigetelőlapunk, ami ezen rétegrend helyébe illeszthető, és a hőszigetelésen kívül ellátja a fent említett feladatokat is. A csak 1,7 mm vastag Cz-FH típusú elektromos fűtőháló egyenesen a szigetelőlapra helyezhető, arra pedig közvetlenül jön a laminált parketta.
Az itt leírt rétegrendi mintákat bárki megtekintheti bemutatótermünkben Bp., 13. kerület Teve u. 9/b szám alatt.

Ahová viszont célszerű a hőtükör fólia

Ha radiátoros fűtésünk van és a radiátor mögé a falra teszünk szigetelő fóliát, akkor  jól hasznosul hiszen a radiátorból kijövő hősugarakat visszaveri, nem engedi a falba „belépni” a falat feleslegesen melegíteni, hőveszteséget okozva.

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromos fűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: (#100) Tried accessing nonexisting field (with_tags) on node type (PagePost)