Tudjuk, hogy napelem használatával spórolunk a bolygónak, de vajon a legyártásnak nincs szénlábnyoma? 

Már léteznek napelemes bicikliutak, napelemes autók és napelemmel felszerelt házak is, melyekben a használati villamosenergia egészét ezzel termelik meg. Beleértve az összes háztartási gépet és a fűtésrendszert is. Arról azonban szinte sehol nem lehet olvasni, hogy egy napelem gyártása milyen folyamatok mentén valósul meg?

Lássuk a napelem energiamérlegét: Vajon mekkora a gyártás szénlábnyoma?

Tény és való, hogy a napelemek és a szélerőművek nem bocsátanak ki szén-dioxidot működés közben, ami jó hír, hiszen nem gyarapszik az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben. De ezen rendszerek előállítása hogyan hat az atmoszférára? Tények és számok a napelem előállításáról…

A napelemben használt szilíciumot a gyártás során 1414 Celsius fokra kell hevíteni ahhoz, hogy megolvadjon. Noha a folyamat elektromos kohókban zajlik, az ehhez szükséges energia döntő többségét fosszilis energiahordozók égetésével állítják elő. Ebből kiindulva kijelenthető, hogy a napelemek előállítása nem tiszta haszon a környezetnek, hiszen az előállítás is káros a Földre nézve. 

Igaz lenne, hogy a napelemes technológia egyszerűen átverés? 

Azok, akik “nem hisznek” a napelemes technológiában, gyakorta hangoztatják, hogy a környezetvédelmi okokból telepített napelemek egyáltalán nem érik el a kívánt hatást, hiszen a gyártáunk sincs “ingyen” a bolygónak. Ám a tudományos tények nem hit kérdésén alapulnak, vagyis minden állítás alátámasztható vagy cáfolható. Mi pedig a szikla szilárd tényekre vagyunk kíváncsiak.

Végre született egy kutatás, amiből kiderül, melyik tábornak van igaza

Wilfried van Sark, az Utrechti Egyetem kutatója néhány kollégájával megpróbálta megbecsülni, mennyi energiát használtunk el a Földön 1975 – 2015 között napelemek gyártására. Illetve azt is, hogy e folyamat során mennyi szén-dioxid került a légkörbe. Ezzel egyidőben a szakemberek azt is megvizsgálták, hogy a napelemek mennyi energiát termeltek az említett időszakban – és hogy mekkora szén-dioxid felhasználással járt volna, ha ugyanezt széntüzelésű rendszerekkel tettük volna. Wilfried van Sark és a munkatársai nagyon alapos munkát végeztek, ugyanis még azt is belekalkulálták a számításaikba, hogy az évek haladásával hogyan lett egyre hatékonyabb a napelemek előállítási folyamata. Sőt, az sem kerülte el a figyelmüket, hogy mely napelemeket hol állították elő. Egy európai gyártású darab például fele akkora szénlábnyommal jár, mint egy Kínában készült változat. 

Káros a Földre nézve a napelem előállítása?

Tehát minden komponenst figyelembe véve arra jutottak, hogy a manapság gyártott napelemek 2 év vagy annál kevesebb idő alatt törlesztik vissza az “energiahiányt”, ami a gyártásuk miatt keletkezett. Ez a szám óriási fejlődés, hiszen a hetvenes években gyártott darabok 20 év alatt tudtak annyi energiát előállítani, mint amennyit a létrehozásukhoz elhasználtak. A napjainkban gyártott napelemek kilowattóránként nagyjából 20 gramm szén-dioxid kibocsátásáért felelősek, ha 30 évre becsüljük az élettartamukat. 1975-ben ez a szám még 400-500 gramm volt. 

A napelemrendszerek használata egyre terjed, a gyártási folyamatok pedig egyre hatékonyabbak, gyorsabbak, környezetkímélőbbek. Vagyis ha így haladunk tovább, akkor még kecsegtetőbb számadatokkal tudnak majd szolgálni. Addig is a végeredmény tehát az, hogy összességében szemlélve megéri a napelemek irányába haladnunk, hiszen amennyire nem volt környezetkímélő a kezdeti időkben, úgy manapság már egyértelműen az. Vagyis az energia, amit ezeken keresztül létrehozunk, pozitív hatással van a bolygónk állapotának alakulására is. 

Te is szeretnél napelemrendszert az otthonodba?

Netán arra is gondoltál, hogy a fűtésedet is ennek segítségével alakítsd ki? Ha elektromosan fűtesz, akkor erre jó esélyed van. Esetleg elektromos autón gondolkodsz, amit jó lenne otthonról tölteni? Megfelelő hálózattal ez sem lehetetlen. Ajánlom figyelmedbe Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyvemet, melyben külön bekezdést szántam ennek a témának. Erre a linkre kattintva elolvashatod a tartalomjegyzéket, itt pedig megvásárolhatod

Forrás: Ipon.hu

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.

Ha további kérdése akadt, azt az alább hozzászólásként felteheti!

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

WEBÁRUHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük