Első hallásra furának tűnhet egy olyan kültéri fűtés, ami nyitott teret fűt – de a célzott, helyi melegítésnek igenis van létjogosultsága. Ennek legjobb példája az egyre több helyen (jellemzően vendéglátásban) használatos, állványra szerelt infrasugárzó.

Miért is az infrasugárzó a jó megoldás?

A beltérben is jól ismert infrafűtés alkalmazásakor nem a levegőt fűtjük, hanem az adott környezetben jelen lévő élő szervezeteket, tárgyakat. Ennek köszönhetően kevesebb mint 20%-ban melegítjük a levegőt, és több mint 80%-ban az emberi testet, így a fellépő hőveszteség elenyésző. Szintén az infrafűtés mellett szól, hogy nem igényel felfűtési időt, a készülékek bekapcsolása után a meleg azonnal érzékelhető. Az infrasugarak adta hőt nem fújja el a szél (mint azt a gázos hőkandeláber meleg levegőjével teszi), ezért ez a fűtési mód tökéletesen alkalmas családi felhasználásra teraszok, verandák és más nyitott terek melegítéséhez. 

Az infrasugárzó sok területen ideális választás!

Csarnokok és más, nagy belmagasságú épületek fűtésére is jó választás, mivel az infrasugárzó lehetőséget nyújt a tér egy részének célzott fűtésére, így nem kell az egész légteret befűteni. Az infrasugárzó semmiféle mellékterméket nem bocsát ki, nincs füst, por és azzal szálló baktériumok, a levegő friss marad, s emellett teljesen hangtalanul üzemel. Kis méretűek, könnyen elhelyezhetőek, és nem igényelnek karbantartást. 

Kültéren jellemzőbb a látszófényű infrasugárzó (IR, IRC, ELIR típusú) alkalmazása (amely messziről is csalogatja a vendéget), de tervezhetünk „Cz-NR” típusú (1-4,6 kW) feketesugárzókat is. A fűtés lehetőséget ad arra, hogy hidegebb, hűvös időben is használhassuk részben vagy teljesen nyitott kültéri helyiségeinket, élvezhessük a teraszok előnyeit. Az állványra (annak típusától függően) 1-3 infrasugárzó szerelhető, ennek arányában változik a besugárzott terület nagysága. Egy darab infrasugárzó több m2-re is kellemes meleget tud árasztani. 

Nem kell folyamatosan üzemeltetni ahhoz, hogy érezd a hatását!

Elegendő csak azokat a sugárzókat bekapcsolni, amelynek környeztében vendégek foglalnak helyet.  További előnyös tulajdonsága, hogy a fejre felülről sugárzó hő intenzívebb melegségérzetet ad minden más irányból a testre érkező hőhatásnál. Az infrasugárzó másik szokásos elhelyezése az épületek oldalfalára történik, ekkor közvetlenül a fal mellé állítsuk fel az asztalokat. 

Társasházaknál, de magán épületeknél is előfordul, hogy a terasznak van valamilyen „plafonja”, felette levő erkélylemez, vagy valami fix tető. Ekkor a sugárzót rögzíthetjük a „plafonra is, így felülről (mint egy lámpa) sugározza a meleget. Amennyiben a terasz nagyobb méretű és az asztal külső feléhez is ülnek, akkor célszerű a sugárzókat egymással szemben a falon és a „plafon” külső szélénél (a sugárzást befelé irányítva) elhelyezni. Ekkor mindenki szemből, és a háta mögül is kap meleget, ami elengedhetetlen a jó komfortérzethez.  

A rendezvénysátrak jellemzően erős belső tartóvázzal ellátottak. Ezen vázra a világítás mellé felszerelhetők az infrasugárzók is. A beépítendő teljesítmény megállapításához a légköbméter értékéből lehet kiindulni, és figyelembe kell venni a rendezvény jellegét is. A tervezésnél ökölszabályként a következőt érdemes figyelembe venned: az infrasugárzók egymástól való távolsága ne legyen nagyobb, mint a földtől mért elhelyezési magasságuk. Ekkor lesz a hősugárzás (az ülőmagasságban) egyenletes. 

Sátrak esetében használatosak még (TIGER és PANTHER 2-9 kW között) hőlégfúvók, melyek teljesítménytől függően 1, illetve 3 fázisra köthetőek. Ezek légszállítása jellemzően szabályozható. A rendezvény típusától függ, hogy ez a légáram okoz-e komfortérzet csökkenést. 

Tetszett ez a bejegyzés?

Rendeld meg Az elektromosfűtés a jövő megoldása című új könyvemet, mely kifejezetten a szakemberek segítésére született meg. Fejezeteiben olyan témákat feszegetek, amelyeket eddig tabuként kezeltek az építőiparban. Érdekel, mit rejthet a könyv? Kattints ide, olvasd el a tartalomjegyzéket, és ha találsz benne hasznos infót (amiben egészen biztos vagyok), akkor vásárold meg most! És ne feledd: a nem tudásból eredő problémék, nehézségek orvoslása sokszor jóval többe kerül, mint egy könyv!

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromos fűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

Folyamatosan frissülő szakmai információt itt kérjen!

Megismertem és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatunk
E-mailben kérem a Czinege és Fiai KFT hírleveleit és eDM-jeit.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: (#100) Tried accessing nonexisting field (with_tags) on node type (PagePost)

Ha további kérdése akadt, azt az alább hozzászólásként felteheti!

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

WEBÁRUHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük