X

Esőcsatornafűtés és vápafűtés: Mivel és hogyan?

A saját házamnál figyeltem meg, hogy a sötétzöld zsindelyen már kis napsütés hatására is olvadozni kezd a hó, és a víz lefolyik a csatornába. Ott azonnal megfagy, hiszen mínuszok vannak. Egy idő után a csatorna megtelik jéggel, azután jönnek a szép jégcsapok. A járdák fölé nyúló jégcsapok veszélyesek, balesetet okozhatnak, a jég megrongálja a csatornát, vápát. Igen is sok tetőn helye van a csatornafűtésnek.

Azon kevesek közé tartozom, akik sétáltak a parlamentünk tetején. Ez pedig azért érdekes, mert amivel ott szembesültem, az szorosan kapcsolódik az esőcsatornafűtés és vápafűtés témájához. A nagy kupolákat komoly fa szerkezetből építették, amelynek a tűzvédelméről száraz tüzivíz csőrendszer gondoskodott. (A történet több. mint 10 éves.) Felmerült, hogy nedves rendszerré alakítsák át, de ekkor a csőrendszert fűteni kellene elfagyás ellen, mert a kupolában télen dühöngenek a mínuszok.

Ezen bejárás alatt lettem figyelmes a szépen díszített oromfalak mögötti vápákra, és a jól látható fagykárokra. Az ok teljesen nyilvánvaló volt: a meredek tetőről a hó nekicsúszik a függőleges falaknak, nappal olvadozik, éjjel megfagy.

Homlokzati károk a jégcsapok hatására.
Egy ilyen kialakításnál kötelező a vápákba fűtést tervezni!

A saját házamnál figyeltem meg, hogy a sötétzöld zsindelyen már kis napsütés hatására is olvadozni kezd a hó, és a víz lefolyik a csatornába. Ott azonnal megfagy, hiszen mínuszok vannak. Egy idő után a csatorna megtelik jéggel, azután jönnek a szép jégcsapok. A járdák fölé nyúló jégcsapok veszélyesek, balesetet okozhatnak, a jég megrongálja a csatornát, vápát. Ebből is látszik, hogy az esőcsatornafűtés nem egy felesleges dolog.

Mivel és hogyan?

Esőcsatornafűtés és vápafűtés kialakításához legtöbbször SJXFJ-5 típusú, állandó ellenállású fűtőkábelt használunk. Alkalmazható ELSRN önszabályzós típusú kábel is, csak ennek magasabb az ára, mit az állandó ellenállásúaké.

Gyártói javaslat szerint a vápákba beépítendő teljesítményigény 200 W/m². Ezek alapján a normál méretű csatornába beépítendő fűtési teljesítmény 28-30 W/csatornaméter. Szélesebb vápákba, vagy hózugos tetőfűtésnél, párhuzamosan több kábelt alkalmazunk. Olyan távolságban – figyelembe véve a kábel méterenkénti teljesítményét -, hogy meg legyen a 200 W/m2. Az állandó ellenállású kábelek túlmelegedhetnek, ezért a teljesítményük ne legyen több 17-18 W/m-nél. Az alacsony teljesítmény miatt csatornaméterenként két szál fűtőkábelt teszünk.

Az önszabályzós fűtőkábel teljesítménye a hőelvonás mértékével arányosan változik.

Normál csatornába 1 szál 20 W/m teljesítményű kábel elegendő. Ez a teljesítmény nem mond ellent a fenti 30 W-nak, mert az önszabályzós kábelek teljesítményét +10˚C-on adják meg, viszont a csatornában -5-10˚C-on akarunk havat olvasztani, amikor a kábel teljesítménye 30 W/m közeli lesz.

Mindkét kábeltípus egy végén betáplált. A kötéseknek a megfelelő hőelvonás miatt már a csatornában kell lenniük. Ügyelni kell, hogy betápvezetéknek UV stabil kábelt tervezzünk. A betápkábeleket jellemzően a padlástérben egy kötődobozban hozzuk össze, ahol egy mágneskapcsoló fogja ki-be kapcsolni a fűtést.

A fűtőkábeleket egy nedvesség- és egy hőérzékelő segítségével a szabályozó berendezés kapcsolja be és ki. A nedvességérzékelőt a csatornába, a hőmérsékletérzékelőt pedig árnyékba, az oldalfalra kell elhelyezni. A vezérlést ritkán teszik a padlásra, sokkal inkább olyan helyre, ahol az épületfelügyelet időnként kontrollálhatja a működését. Ezért az érzékelők kábeleit a padláson levő dobozban meg kell hosszabbítani. A toldáshoz összesen 7 eres kábel kell, aminek eltérőek a színei, így biztosítva a megfelelő kábelsorrendet a vezérlőbe való bekötéshez. A vezérlőből pedig kell egy jelkábel vissza is, ami a mágneskapcsolót irányítja.

Esőcsatornafűtés esetén az EBERLE EM 525-ös családot javaslom, az elmúlt 20 évben nem volt vele gondunk. Csak akkor üzemel a fűtés, ha csapadék van a csatornában, és +3˚C alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után megolvad a jég, és amikor lefolyik a csatornából a víz, kikapcsol. Ez a vezérlés szükséges az önszabályzós kábelhez is, hiszen e nélkül a kábel száraz hidegben is fűtene. A szabályzó alkalmazása tehát gazdaságos is.

Magánházaknál sokszor csak pár méter kritikus csatornát kell fűteni, amihez a megrendelő nem kíván vezérlést vásárolni. Az igényt megértve, tervezz be pl. egy kulcsos ki- bekapcsolót – elkerülendő a véletlen bekapcsolást. És mindenképpen legyen egy időkapcsoló is, ami a beállított idő leteltével kikapcsolja a fűtést. Így kerülheted el az akaratlan időben történő fűtést.

Tervezők figyelmébe!

Sokszor kérdezik tőlem, hogy meddig kell fűteni a függőleges csatornákat? Igazából nem nagyon értem a kérdést. Hiszen – 0˚C alatti hőmérsékletnél – a vízszintes csatornában havat/jeget olvasztok, ami kiérve a fűtőkábelek közül, azonnal megfagy. A jég addig fog duzzadni, amíg a csatornát szét nem nyomja. (Van fotóm ilyen függőleges csatornáról.) Tervezőként tehát úgy kell tervezned, hogy vagy kifolyásig, vagy fagyhatárig érjenek a fűtőkábelek.

Kivitelezők figyelmébe!

A beépítés során a következőkre kell figyelni:

  • végig kell vezetni a fűtőkábelt a vízszintes csatornarészen és belógatni minden lefolyó csőbe is.
  • a szélesebb vápába több, párhuzamos fűtőszálat kell beépíteni.
  • nagyon fontos, hogy esőcsatornába csak UV – álló fűtőkábelt, és hidegvezetéket szabad elhelyezni.

Az SJXFJ-5 típusú, egy végén megtáplálandó fűtőkábelből önmagával párhuzamosan – távtartó segítségével -, egymástól mintegy 10 cm távolságra, egy méter csatornába két métert kell elhelyezni. A fektetéskor ügyelni kell arra, hogy a fűtőszálak egymással ne érintkezzenek! Az önszabályzós kábelből – annak nagyobb teljesítménye miatt – csatornaméterenként egy méter is elegendő. A 20 cm-nél szélesebb csatornákba, vápákba bármely kábeltípusból több párhuzamos szál kell. A függőleges ágakban, teljes hosszban legyen fűtőkábel, hogy ne tudjon jégdugó kialakulni. A 7 méternél magasabb függőleges lefolyókba tehermentesítő láncot vagy sodronykötelet kell beépíteni, és ahhoz kell erősíteni a fűtőkábelt.

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromosfűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: (#100) Tried accessing nonexisting field (with_tags) on node type (PagePost)