A legfontosabb gondolat: a nagyobb beépített teljesítmény, nem jelent többletfogyasztást, viszont a túl kicsi teljesítmény nem fűti ki a házadat. Ahhoz, hogy otthonodban meleg legyen, az épület hőveszteségét kell a fűtéssel pótolnod. Ehhez azonban első körben meg kell érteni, mi is az a hőveszteség.

Sokszor kérdik ezt tőlem telefonon, hogy mennyibe kerül egy ház elektromos fűtése, és gyakran nem értik, miért nem kaphatnak erre pontos választ. A legnehezebben megfejthető, amikor azt mondják, hogy egy „átlagos” házra gondoljak. Ekkor mindig eszembe jut egy régi mondás az „átlagosról”: ha az egyik lábamat egy vödör 90 ⁰C-os vízbe, a másikat egy vödör jeges vízbe teszem, akkor ugye „átlagosan” jól érzem magam? Persze, hogy nem!

Mit jelent egy ház esetében a hőveszteség?

Ha van egy fal/ablak, melynek a két oldalán eltérő a hőmérséklet, akkor a hő elindul a melegebb oldalról a hidegebb felé. Ezért hűl le télen a lakásunk, és melegszik fel nyáron. Ezt a hőmozgást nevezzük hőátbocsátásnak, mértékét a hőátbocsátási tényezővel (U) jelölik. Az „U” értéket ki lehet számolni a határoló szerkezet anyagainak és vastagságának ismeretében. A hőveszteség szorosan összefügg a belső és külső hőmérséklet különbségével, tehát minél magasabb a belső hőmérséklet, annál nagyobb lesz a hőveszteség. 

A hőveszteség pótlásához tehát egy bizonyos energiamennyiségre lesz szükséged

Nincs titok. Rakhatsz tüzet a szoba közepén, meggyújthatsz 1000 szál gyertyát, felkapcsolhatsz 50 izzót, bekapcsolhatod az elektromos radiátort, üzemeltetheted a gázkazánodat stb., az eredmény ugyanaz. Ahhoz, hogy meleg legyen, a hőveszteséget minden esetben pótolnod kell. A legtöbben nem tudják megmondani, mennyi a hőveszteség a házuk esetében. Ennek kiderítésére való pl. az energiatanusítvány elkészítése, ami megmutatja, éves szinten mi az adott épület/lakás hővesztesége, valamint javaslatokat tesz annak csökkentésére. Innen már csak az a kérdés, milyen hatásfokkal, mennyire szabályozottan van lehetőséged a ténylegesen szükséges energiamennyiséget bejuttatni. 

Ebben nagyon szélsőséges esetek lehetnek. Fűthetsz vegyes tüzelésű kazánnal, ami egy különálló kazánházban van, és valószínű, a legolcsóbb anyagokkal tüzelsz, de akkor is sokszor melegebb van a kazánházban, mint az otthonodban, pedig nem ez volt a cél. Tüzelhetsz gázkonvektorral, és ha szerencséd van, az éves hatásfoka eléri a 65-70%-t, de ez nem biztos. Az alacsony hatásfok azt jelenti, hogy a számlára általad kifizetett pénzed 30%-át kidobtad az ablakon. Nekem ez iszonyúan fáj, pedig a Te pénzedről van szó! 

Lehet persze egy sokkal jobb hatásfokú gázkazánod radiátorokkal, de ha a belmagasságod 3 m felett van, akkor a kifizetett meleg jó része a lakásod azon részében van – a plafon alatt -, ahol soha nem tartózkodsz, tehát ez a Te veszteséged. Hiába olcsóbb egységnyi meleget gázból, mint elektromosan előállítani, ha az egységnyi meleg jó része nem ott van, ahol én fázom

Húsbavágó TÉVHIT! A nagyobb teljesítmény többet fogyaszt

Bocs, de ez marhaság. A kisebb teljesítmény több idő alatt – vagy egyáltalán nem – képes a hőveszteséget pótolni, míg a nagyobb teljesítmény rövid idő alatt felfűt. A kifizetésre kerülő fogyasztás a teljesítmény és a működési idő szorzata. Tehát a fogyasztás nem a beépített teljesítmény, hanem a hőveszteség függvénye. Ezért szigorítják folyamatosan az új építésű házak hőveszteségi előírásait, hogy lehetőleg csak minimális energiát fordítsunk a fűtésre. 

Az idegtépő alulméretezettségről… 

Sokan esnek áldozatul az „ócsósítás oltárán”, amikor vegyünk kisebbet, mert az olcsóbb felkiáltással építik ki a fűtésrendszerüket. Azután a hideg napokon kellemetlenül fázva üldögélnek a lakásukban, mert az alulméretezett rendszer nem képes azt kifűteni. A bővítés pedig igen keserves kiadással járna. Sokszor keresnek azzal is, hogy adjak egy legkisebb – mert az a legolcsóbb – infrapanelt, mert ki akarja próbálni, hogyan fűt. Sokszor meglepődnek, amikor nem adok. Nem akarom, hogy bárki nem méretezett módon használja a fűtést, azután szétkürtöli, hogy az elektromos fűtés marhaság, mert nem ad meleget, csak a villanyórát forgatja. Akik próbára akarnak venni egyetlen kisebb darabot, azt szoktam kérdezni, a „próbaszobát” megpróbálná felfűteni egy hajszárítóval? A válasz legtöbbször nem, és ez így helyes. Amikor a hajszárító teljesítménye átlagosan 1500-1800 Watt, akkor mit vársz el egy 350 Wattos infrapaneltől – melynek a teljesítménye csak 1/5-e a hajszárítónak -, hogy meleg lesz a szobában? Persze, hogy nem lesz.

Mint látod, az éves fűtésköltség igen sok dologtól függ, amiben vannak tudható/számolható dolgok – mint a falak/nyílászárók hővesztesége -, és vannak változók, mint az időjárás, amivel csak átlagosan számolhatsz. A legnagyobb bizonytalansági tényező azonban Te magad/családod vagy, aki általunk befolyásolhatatlanul a termosztátokat tekergeted, túlfűtesz, jelentősen befolyásolva az épület hőveszteségét.

Most már akkor pontosan tudod, hogy a fűtési költséged nem a beépített teljesítménytől, hanem részben a beépített hőleadó hatásfokától, de leginkább az általad beállított belső hőmérséklettől függ. A hőleadó hatásfokát nézve a hőszivattyú a legmagasabb értéket adja – csak kérdés, valaha megtérül-e a beruházása -, azután mindenképpen az elektromos fűtés következik a maga 99% körüli hatásfokával, valamint olcsó beruházásával, és minden más fűtési mód, csak ennél jóval alacsonyabb hatásfokkal dolgozik. 

Erősen gondolkodj el tehát az elektromos fűtés alkalmazásán, mert elektromos áramot napelemmel tudsz termelni, de otthon gázt nehezen!

Tetszett ez a bejegyzés?

Rendeld meg Az elektromosfűtés a jövő megoldása című új könyvemet, mely kifejezetten a szakemberek segítésére született meg. Fejezeteiben olyan témákat feszegetek, amelyeket eddig tabuként kezeltek az építőiparban. Érdekel, mit rejthet a könyv? Kattints ide, olvasd el a tartalomjegyzéket, és ha találsz benne hasznos infót (amiben egészen biztos vagyok), akkor vásárold meg most! És ne feledd: a nem tudásból eredő problémék, nehézségek orvoslása sokszor jóval többe kerül, mint egy könyv!

Praktikus ötletek tervezőknek – MOST INGYEN!

Amennyiben úgy érzed, szeretnél időről-időre fejlődni a szakmádban, hogy mindig a legjobb tudásod szerint állhass ügyfeleid rendelkezésére, iratkozz fel ingyenes tanulmánysorozatunkra. A sorozatban széleskörűen beszélünk az elektromos fűtések felhasználhatósági területeiről, közérthetően, mégis szakmailag magas szinten.

[contact-form-7 id=”1552″ title=”Hírlevél feliratkozás”]

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.

Ha további kérdése akadt, azt az alább hozzászólásként felteheti!

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

WEBÁRUHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

KORSZERŰ ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL KÍNÁLATUNKAT AZ ÁRAHÁZUNKBAN TALÁLJA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük